Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster om Michael Phelps

Annons
TT ställde två frågor till tre svenskar om Michael Phelps. 1) Vad tycker du om hans prestation? 2) Kritikerna menar att Phelps rekord kan vara negativt för simningen och att antalet grenar är för många. Håller du med?
Hans Chrunak, fd förbundskapten och expertkommentator i SVT:
1) -Man kan inte klä det i ord längre. Det är magnifikt och otroligt. Det handlar om en enorm talang som är beredd att träna mer än alla andra och hatar att förlora i allt han gör. Det är svårt att jämföra olika idrotter, men han är absolut den största simmaren. Om programmet hade varit annorlunda hade han kunnat ta ett guld till på 100 m fritt.
2) -Det är klart att man kan ha synpunkter, men vad ska man ta bort? Ska man göra samma i friidrotten och ta bort häckar och hinder då? Hemma i Sverige kan det väl bli kritik med alla gnällspikar som finns där, men titta på USA som har tittarsiffror på simningen som är gigantiska. Så länge det är uppskattat ute i världen kan vi tycka vad vi vill hemma i vår ankdamm.
Emma Igelström, fd världsrekordhållare i bröstsim och expertkommentator i Sveriges Radio:
1) -Jag har inga ord kvar, jag har använt alla superlativer som finns under det här mästerskapet. Han är outstanding, han är den främsta idrottaren genom alla tider.
2) -Jag tycker inte det. Sånt stort fokus som det har varit på simningen här har det aldrig varit tidigare. Det är jättepositivt för simningen internationellt. Det är klart att det alltid ska hittas grejer för att förstöra sagan. Åtta OS-guld och det ser så lätt ut. Det kan ingen ta ifrån honom även om det är många grenar, men det är det i friidrott också.
Josefin Lillhage, landslagssimmare:
1) -Det är helt otroligt. Det var verkligen meningen att han skulle ta åtta guld med tanke på målgången på 100 m fjäril i lördags. Det var hans OS och åtta är lyckotalet i Kina.
2) -Jag tycker inte att han förstör simningen. Jag tycker det är coolt att han kan simma alla distanser. Han är ett underbarn, det är bara att inse.

Mer läsning

Annons