Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simkaptenen vill ha ökad satsning

Svensk simning har tagit sig upp från svackan för fyra år sedan. Men förbundskaptenen Thomas Jansson varnar ändå för framtiden: – Det finns väldigt många föreningar som borde höja sin kravbild på hur elitträning ska gå tillväga, säger han.

Annons
För fyra år sedan blev OS med några undantag en plåga för simlandslaget. Inte en enda medalj för ett lag som hade gått som på räls i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.
Varningsklockorna ringde redan i VM 2003 då Sverige bara tog ett brons.
Nu kommer Janssons landslag till OS med tre VM-medaljer från Melbourne i fjol och åtta medaljer från EM i Eindhoven tidigare i år. Dessutom har nya talanger som Sarah Sjöström och Joline Höstman slagit igenom bakom stjärnorna Stefan Nystrand och Therese Alshammar.
Hårdare satsning
Men Jansson anser att det finns mycket mer för svensk simning att göra. Och han vill att de svenska klubbarna ska satsa hårdare.
– Om Sverige på något sätt ska vara med de närmaste 20 åren så måste vi använda den kunskap vi har om hur man ska träna fullt ut. Och vi måste göra det på många ställen i landet, inte bara kopplat till landslagssimmarna. Föreningarna och tränarna behöver öka medvetandet på en slags saklig grund för hur man ska träna.
– Det finns en liten Sixten Jernberg-anda som vilar över svensk idrott, att bara det är hårt och jävligt så är det bra. Och det är klart att det ska vara hårt och jävligt i bland, men ett världsresultat i en global gren kräver mer än så.
Överraskande kritik
Den 53-årige värmlänningen är en doldis i jämförelse med sina föregångare Hasse Bergqvist och Hans Chrunak. Han har hållit en låg profil sedan han tog över landslaget 2005. Därför är kritiken mot klubbarna en aning överraskande. Den kommer ur den satsning på teknik och fysiologi som han infört i landslaget och som leds av Magnus Kjellberg, med stöd av Sveriges olympiska kommitté.
En satsning som behövs i klubbarna.
– Jag vill inte kasta skit på föreningarna som lever under en hård verklighet, bland annat ekonomiskt, men det här behöver prioriteras. Att vi började det här projektet var i grevens tid, säger Jansson.
Så det var eftersatt när du kom?
– Det här får inte bli fel för Hasse Bergqvists del, han hamnade ju egentligen i en omöjlig situation att ha det här jobbet på halvtid och samtidigt driva sin klubb. Men när man är inne i ett framgångsrus är det lätt att bli fartblind. Man glömmer bort grunderna lite. I viss mån var det eftersatt.
Simlandslagets mål i Peking är två medaljer, tio finalplatser och lika många svenska rekord.
– Alla resultat räknas. Det är alltid viktigt att det blir medaljer, men man måste också göra en helhetsanalys. Skulle 17 simmare göra det bästa de någonsin har gjort och våra två stjärnor misslyckas så måste det bli en nyanserad bild av var vi är på väg.

Mer läsning

Annons