Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärds tredje Vasaloppsseger

/
  • Segrare í dam respektive herrklassen Elin Ek och Oskar Svärd uppvaktas av kransmasen Lars Sutter respektive kranskullan Eva Svensson.

Oskar Svärd vann sitt tredje Vasalopp efter en spurtuppgörelse mot Jerry Ahrlin. De båda hjälptes åt med farthållningen under sista kilometerna när farten höjdes drastiskt. – Jag frågade Jerry tre kilometer före mål om vi skulle dela segern men han tyckte vi skulle köra om det, sade Svärd.

Annons
Årets Vasalopp blev en resa i makligt tempo de första 84 kilometerna mellan Sälen och Mora. Nysnö i spåren och temperatur strax över noll grader gjorde att alla förhandsfavoriter bara avvaktade och lät mindre kända åkare sköta farthållningen. Segertiden 4.43,30 är över timmen längre än loppets rekordtid från 1998.
Med en knapp mil till målet i Mora fanns nästan 50 åkare inom 30 sekunder. Loppets avgörande attack sattes in av Jerry Ahrlin och Jörgen Aukland drygt sex kilometer från målet.
Duon blev en trio när Oskar Svärd snabbt anslöt. Med Svärd och Ahrlin som farthållare blev Aukland snabbt avhängd.
Delade dryck
När Ahrlin missade en av de sista stationerna med dryck delade Svärd med sig av sin ranson.
 Vi hade bestämt innan att vi skulle hjälpa varandra. När man ska göra så är det bättre att dricka tillsammans, förklarade Svärd den broderliga gesten.
Svärd ställde också frågan om de skulle dela segern men fick ett nekande svar från Ahrlin.
Broderligheten var bortblåst in på upploppet. Vid ingången till upploppet var Ahrlin i ledningen men Svärd attackerade och fick snabbt greppet. Sista meterna hade Svärd så pass stor marginal att han kunde glida över mållinjen och knyta näven i segergest.
 Inne på upploppet kände jag att det var jag som hade de bästa krafterna. Det var annars som en sällskapsresa fram till sista milen. Då blev det riktig körning och det visade sig också vilka som var de bästa åkarna, sade Svärd.
Svärd hade inför årets Vasalopp en imponerande svit av topplaceringar men under denna säsong hade han inte några riktiga toppresultat.
 Jag kände under träningspasset på rullskidor i tisdags att formen var riktigt bra och förstod då att jag skulle ha chans att vinna, sade Svärd.
Tre segrar i Vasaloppet gör Svärd till en av de mest framgångsrika genom alla tider. Bara fyra åkare har fler segrar.
 Jag har tänkt att åka tre vintrar till, sedan ska jag satsa på mitt yrke som officer. Så något segerrekord kan jag inte slå, sade Svärd.
För Jerry Ahlin blev det en andraplats för andra året i rad.
 Just nu känns det bara tomt. Men det var tyngre förra året, sade Ahrlin minuterna efter målgång.
Stort skämt
 Hela loppet var som ett stort skämt. Första sju milen var det mer slalom än längdåkning. Det gick så pass trögt i spåret att det var omöjligt att göra något. Ett tag var jag inne på att få tag i en skrapa för att kunna få bort fästvallan under skidorna, fortsatte han.
Lite plåster på såren för Ahrlin var att han säkrade segern i långloppscupen i och med andraplatsen i Vasaloppet.
 Säsongen har varit bra men seger i Vasaloppet fattas. Det är ett grymt lopp på så sätt att bara vinnaren räknas, sade han.
Jörgen Aukland tog tredjeplatsen i kamp med Jörgen Brink.

Mer läsning

Annons