Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travtraditionen djupt rotad hos Anderssons

/
  • Far och dotter Andersson, Sara och Börje, är två välkända profiler på Bergsåker. Börje som tipsare, intervjuare och allmän profil, Sara som travreporter i TV4. I dag saknas hon i rutan, men den 31 januari dyker hon upp igen i en ny roll – som reporter i TV4-programmet Lunchtravet.

Pappa Börje Andersson har varit en figur på Bergsåkertravet i drygt 30 års tid. Lika länge sedan är det dottern Sara föddes – och efter en uppväxt kring travet har även hon slagit in på samma spår.

I dag är de båda på plats vid V75-tävlingarna. Börje som intervjuare, tipsare och allmän profil. Travreportern Sara däremot kommer att vara ledig för första gången på länge.

Annons

Vi är vana vid att se henne i rutan som intervjuande reporter för TV4:s V65- och V75-vinnare. I helgen saknas Sara Andersson dock på sin vanliga plats.

– Det var länge sedan man var här som publik, säger Sara Andersson.

Men om bara några dagar dyker hon upp i tv igen i en ny roll. Då som reporter på Lunchtravet i TV4 sport.

– Det blir i första hand på Bergsåker. Men om det passar kommer jag även att bevaka bland annat Dannero och Hagmyren.

Travet och hästar har funnits med så länge hon kan minnas. Konstigt vore det väl annars – med tanke på pappa Börje. Travintresset har funnits där sedan hans aktiva fotbollstid (spelade bland annat i Allsvenskan med IFK Sundsvall och senare i lägre divisioner med Matfors IF).

– Det hängde ihop. Det var mycket folk som hade travintresse som också spelade fotboll, berättar Börje.

Prio ett var länge fotboll men travet fick också plats – oavsett om det egentligen fanns tid till det eller inte.

– Jag kommer ihåg när jag spelade i Matfors och vi hade torsdagsträningar. Det var ett helvete att stressa hit till Bergsåker för att se torsdagstravet. Vi såg första loppet, kastade oss i bilen och körde som dårar till Matfors. Sedan var vi tillbaka klockan nio på kvällen och kollade lapparna...

I början på 1980-talet började också Börje tillsammans med några vänner tippa i gula programmet. Tipsen såldes för två kronor styck – men några större rikedomar genererade det inte.

– De enda som har blivit rika på mig är nog Telia med alla telefonräkningar för att ringa tränare. Det är nog inga som blev det på tipsen, skrattar han.

Tipsen letade sig så småningom in i Bergsåkerprogrammet och snöbollen var i rullning. Under 90-talet höll Börje Andersson i det lokal-tv-programmet Travspegeln.

Numera jobbar han med webb-tv, programtips, informations-tv och segerintervjuer på Bergsåker.

– Det är spännande med travhelger. Men i alla fall i mitt fall när jag kommer hem klockan sex på kvällen och ser loppen i repris är det knappt så att man minns dem. Det blir så spänt, man får inte samma fokus på loppen.

Samtidigt läste Sara till lärare, började tävla i monté och till slut började hon som travreporter på TV4 sommaren 2008.

– Det är ingen lätt bransch att hoppa in i, speciellt som tjej. Så jag har en stor fördel av att jag har vuxit upp med det och varit här så mycket, säger Sara Andersson.

Egentligen är hon mammaledig nu men har hoppat in som reporter när livet – och barnvakten – tillåtit det.

Nu blir det dock nya utmaningar. Strax innan årsskiftet fick Sara förfrågan om hon ville jobba med liveprogrammet Lunchtravet – och svaret var självklart ja.

Ska du bli travreporter på heltid?

– Jag vet inte. Jag får se hur det blir när jag ska börja mitt vanliga jobb igen till hösten. Men ett tag kanske. Det skulle vara kul, säger Sara.

– Det skulle innebära att jag får pensionera mig och bli morfar (och barnvakt) på heltid, säger Börje.

Helt missnöjd ser han inte ut.

Mer läsning

Annons