Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kampanjen – så ska burpees förhindra dopning: ''Det ska vara lite tjo och tjim''

Just nu pågår en kampanj för att uppmärksamma antidopningsarbetet runtom i landet där man arbetar med 100 procent ren hårdträning.
På Sportsgym i Sundsvall uppmärksammas satsningen genom att alla träningsglada får göra chop up power burpees – en tuff träningsövning på tid.

Annons

För tredje året i rad arrangeras uppmärksamhetsveckan och i år är det extra många träningsanläggningar med i kampen mot dopning. Under vecka 41 deltar olika anläggningar runtom i hela landet, varav runt 20 träningsanläggningar i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall, Ånge och Örnsköldsvik.

Sedan 2016 är Länsstyrelsen Västernorrland samordnare mellan den nationella organisationen PRODIS, Prevention av dopning i Sverige, och medverkande organisationer i länet.

– Den här metoden med 100 procent hårdträning bygger på lokal samverkan och metoden har i utvärderingar visat sig vara verkningsfull. Vi vill göra ett extra avtryck mot ren träning och att man ska kunna träna hårt utan stereoider, säger Anna Karlsson, samordnare för alkohol-, narkotika-, dopnings-, och tobaksfrågor vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

Malin Karlstrand, platschef på Sportsgym Sundsvall tycker det är viktigt att belysa problemet med dopning och arbeta med förebyggande åtgärder.

Sportsgym i Sundsvall är en av de anläggningar som valt att medverka i kampanjen. Där har man satt upp planscher, lagt ut information och pratar med medlemmar om insatsen. I den nationella kampanjen har man även valt att lägga in ett tävlingsmoment, en övning på tid, för att uppmärksamma ren träning.

– Man ska göra tio chop up power burpees på tid. Övningen är tuff för att attrahera de unga män som utgör en riskgrupp och det är viktigt att informera dem och andra om dopning, säger Malin Karlstrand, platschef på Sportsgym i Sundsvall.

Övningen kan göras i gymmet eller filmas och skickas in. Det finns även en alternativ övning, då man får göra 25 knäböj på tid, sedan vila en minut och därefter göra 25 knäböj till. De som inte kan göra chop up power burpees på grund av skador eller andra faktorer kan göra den övningen i stället.

– Det ska vara lite tjo och tjim! Så de andra i gymmet undrar vad man håller på med. Man kan ju bli bäst i Sverige på chop up power burpees, säger Malin Karlstrand.

Andreas Backlund gjorde tio chop up power burpees på 58 sekunder, men han siktar på att slå den tiden.

En av de som försökte sätta rekord var Andreas Backlund. Han testade på utmaningen tillsammans med sina kollegor på Sundsvalls södra sotardistrikt.

– Det är nog väldigt många som vill försöka vinna, så det är nog många som försöker utmana sig själv och visa att dopning inte är någonting, säger Andreas Backlund.

Det är tuffare med hård träning?

– Det är klart, du blir starkare i längden, säger Andreas Backlund.

Här är anläggningarna som medverkar i kampanjen:

Härnösands kommun

Sportsgym Härnösand

Energikällan, Landstinget Västernorrland

Sollefteå kommun

Rafna gym

Sollefteå kraftsportsklubb

Aquarena

Måsen, Landstinget Västernorrland

Sundsvalls kommun

Ego

Friskis och svettis Sundsvall

Sundsvalls atletklubb

Sportsgym Sundsvall

Moove Sundsvall

Njurundahallen

Stödehallen

Alnöbadet

Matforshallen

Orkopeden, Landstinget Västernorrland

Ånge kommun

Ånge atletklubb

Örnsköldsviks kommun

Brux

Friskis och svettis Örnsköldsvik

High coast fitness

1 life

Pulsen, Landstinget Västernorrland

Mer läsning